Shoreham Adur Tidal Walls

The £31 million Shoreham Adur Tidal Walls scheme was carried out by Mackley, as part of Team Van Oord and on behalf of the Environment Agency, Coast to Capital Local Enterprise Partnership, Adur District Council and West Sussex County Council. The project was designed by Mott Macdonald.

Work was completed in February 2019, significantly reducing flood risk to more than 2,300 properties in Shoreham and East Lancing – as well as protecting important local infrastructure including the road network, railway line and Shoreham Airport.

Designed to last for 100 years
Prior to works getting underway in 2016, Shoreham had been identified as ‘vulnerable’ - with the previous flood defences along the River Adur reaching the end of their useful life.

In response, a scheme to strengthen and improve flood defences on both sides of the river was implemented, led by the Environment Agency in conjunction with Adur District Council,

West Sussex County Council and the Coast to Capital Local Enterprise Partnership.

The Environment Agency employed the services of Team Van Oord to carry out construction, with Mackley as the lead contractor.

The project covered the west bank of the river all the way from Shoreham Fort to the airport, and the east bank from Coronation Green to the A27.

Different parts of the river required different types of defences, with varying work timetables and installation techniques. As a result, the project was split into 10 sections - known as reaches - to simplify operations.

Each reach was overseen by its own expert management team, who led the work and met regularly with the public to keep them up to date with progress on the project.

Other types of defences constructed as part of the scheme included embankments, rock revetments, flood glass, and property level protection - all of which combined will reduce the likelihood of flooding in any given year.

The flood defence scheme wasn’t limited to just building physical flood barriers. The project was developed with an environmental focus - particularly around the Adur Estuary Nature Reserve.

This ranged from the safe handling and relocation of local wildlife and the creation of new habitats to the protection of rare wildflowers. Noise and dust pollution were also strictly monitored and controlled.

The scheme’s design was sensitive to the particular unique heritage and environment of Shoreham. An archaeological investigation was undertaken in areas of interest and extensive ecological survey work was carried out to protect existing habitats and vulnerable species.

A multi award-winning scheme
Since its completion in February 2019, the scheme has received widespread industry recognition.

Most notably, the scheme was crowned Climate Resilience Project of the Year at the British Construction Industry Awards in October 2019.

The BCI Awards recognise and reward excellence in project delivery. With a panel of exceptional judges, site visits to all shortlisted projects and rigorous interviews for all shortlisted companies, the awards are the ultimate vindication of project success.

The Climate Resilience category recognises excellence in completed projects – from concept, through procurement, design and construction and on to operations and ultimate end user satisfaction.

Specifically, it rewards projects that are mitigating the impact of extreme weather and climate change on people, properties and business.

And the Shoreham scheme is continuing to pick up accolades.

At the RICS Social Impact Awards, South East, on 11 June 2020, it was named winner in the Infrastructure category - rewarding its ‘positive and transformational contribution to society’.

Working with the local community
As a company, Mackley is committed to working in partnership with the people who live and work in the areas where it operates.

With that in mind, community outreach was a big part of managing the Shoreham project, and several community walks and public exhibition events were organised

As well as meeting the public to discuss the project, the project team consulted with homeowners affected by the works on the designs.

Throughout the duration of the project, a specialist visitor centre was open daily at Beach Green Car Park.

Mackley also supported a wide range of local charities and community initiatives.

Over the two-year construction period, close to 400 school children from eight local schools visited the project.